Comunicat de presa ifa: Mesajul se numeste deschidere si cooperare – Conferinta despre diversitate culturala si dezvoltare regionala adopta „Rezolutia orasului Sibiu“

Stuttgart, 24.09.2007 – Odata cu adoptarea “Rezolutiei de la Sibiu”, duminica s-a incheiat conferinta despre diversitate culturala si dezvoltare regionala care s-a desfasurat pe durata a 3 zile in orasul Sibiu/Hermannstadt, Romania. La initiativa ifa Stuttgart (Institutul pentru Relatii Externe) 80 de elaboratori de proiecte regionale, primari, manageri culturali si reprezentanti ai minoritatilor din doisprezece tari europene au discutat despre potentialele regiunilor din Europa. In acest context diversitatea culturala si etnica joaca un rol esential in dezvoltarea sociala, economica si culturala.

Diversitatea culturala si structura multietnica a societatii au devenit stari de fapt in aproape toate regiunile Europei. Chiar si zone izolate isi pot valorifica potentialul de dezvoltare numai cooperand cu alte regiuni din Europa. Pentru aceasta, trebuie sa constientizeze valoarea diversitatii, fapt care se realizeaza cel mai bine folosind diversitatea si deosebirile culturale “acasa” ca pe o resursa. Multilingvism, competenta interculturala si particularitati culturale duc impreuna si la o sporire decelabila a creativitatii. In special regiuni cu populatii minoritare dispun de aceste resurse, ele reprezentand o competenta insemnata.

In plenul final, moderat de renumitul jurnalist roman Emil Hurezeanu, parlamentarul Romedi Arquint din cantonul Grisunilor, presedintele Agentiei Nationale pentru Romi, Gruia Bumbu, antreprenoarea germana Marion Keil si parlamentarul roman, totodata presedintele Comunitatilor Evreiesti din Romania, Aurel Vainer, au initiat perspective pentru urmatorii pasi pe drumul dezvoltarii. Reprezentantii minoritatilor au formulat la unison: “Este evident ca putem progresa doar depasind granitele comunitatilor noastre si conlucrand in mod deschis cu toata lumea.”

Prin “Rezolutia orasului Sibiu“ care a incheiat conferinta, participantii au facut apel la reprezentantii media, la intreprinzatori, politicieni si autoritati in vederea intelegerii particularitatilor regiunilor multiculturale drept sansa ce trebuie valorificata. Acest potential trebuie promovat in special in planificarea regionala, politica educationala, educatia culturala si politica minoritatilor.

Conferinta a fost organizata de catre Institutul pentru Relatii Externe (ifa) in colaborare cu Departamentul pentru Relatii Interetnice (DRI) al Guvernului Romaniei si cu Primaria Municipiului Sibiu.

Informatii suplimentare asupra conferintei precum si intreaga „Rezolutie orasului Sibiu“ gasiti la adresa www.ifa.de/sibiu


Contact presa:

Biroul de coordonare ifa, Sibiu:
Andrea Haidu (telefon +40-269-23.26.43)
E-mail: ifasibiu@artelecom.net

Ersten Kommentar schreiben

Antworten

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.