…soweit die Wolken gehen II: Barocco Locco se intoarce în Ardeal

Barocco Locco

Biertan/ Birthälm: 7.8., 13.00 17:00

Din 30 iulie pâna in 6 august 2006, ansablul muzical Barocco Iocco a dat o serie de opt concerte in sate şi oraşe transilvănene. Primirea călduroasă şi omenoasă şi înţelegerea şi interesul publicului pentru această muzică i-a determinat pe artişti să mai facă in perioada 29 iulie – 14 august 2007 o călătorie în Transilvania.
În programul muzical al ultimei călătorii se găseau exemple ale muzicii barocului timpuriu din Germania, Italia si Olanda cu accente din muzica din lumea credintei protestante.
Cu o lucrare pentru orgă de Daniel Croner si o şansonetă de Johann Stockem a ajuns şi muzica din Transilvania sa fie ascultată.
Pentru 2007 s-a alcătuit un program cu specific transilvănean.
Ca şi bastion estic al civilizatiei vestice Transilvania avea un benefic schimb de experienţa cu ţarile din centrul Europei.
Acest schimb de experienţa a avut ca şi rezultat, scoala de orgă din Girolamo Diruta „ Il Transilvano“. Acesta s-a format din dialogul real şi virtual al autorului cu delegatul Istvan Josika, care avea ca şi însărcinare din partea principelui Sigismund de Alba Iulia să cumpere partituri din Italia.
Este o şcoala de orga care a format compozitori italieni cum ar fi, Andrea şi Giovanni Gabrieli, G. Guami şi Cl. Merulo, şi a căror editură a avut un tiraj remarcabil.
Muzica acestei lucrări o puteţi asculta atât într-o versiune pentru orgă cât şi într-o versiune de quartett instrumental.
O altă lucrare pentru orgă care ne oferă o privire de ansamblu a muzicii transilvane din secolul 17 este Codex Caioni, tabulatura de orgă, scrisă de un calugar franciscan care este păstrată in Miercurea Ciuc.
Acest manuscript conţine pe lângă muzica italiana şi lucrări din surse protestante germane de H. Schütz, M. Frank si A. Hammerschmidt.
Aceste lucrări vor fi redate ca şi lucrări de orgă şi în distribuţia vocală si instrumetală iniţială.
O mică senzaţie va fi resuscitarea lucrărilor din manuscriptul lui Stephan König din Biertan 1620. Mulţumită sprijinului archivei centrale a bisericii evanghelice din România şi a conducătorului ei Dr. W. Theilemann, au putut fi recuperate părti lizibile din coralul protestant partial deteriorat.

Turneul este realizat de KulturLand SRL mulţumind sprijinului generos al Consulatul General German Sibiu, aosicaţia culturală Mioritics, pensiunea „Casa Dornröschen“ din Biertan şi Centrul Cultural Sibiu.

Concertele vor avea loc în bisericile evanghelice din:
Sighişoara/ Schäßburg (Festival Sighişoara Medievală): 29.7., 16:30
Făgăraş/ Fogarasch: 4.8., 18:00
Apold (Mureş)/ Trappold: 5.8., 18:00
Mediaş/ Mediasch: 6.8., 18:00
Biertan/ Birthälm: 7.8., 13.00 17:00
Săcădate/ Oltszakadát: 10.8., 19:00
Sibiu/ Hermannstadt: 11.8., 19:00
Cisniădioara/ Michelsberg: 12.8., 17:00
Cluj/ Klausenburg (Biserică Reformată Centru, str. Kogalniceanu): 13.8., 19:00

Ansamblu Barocco locco:
Saskia van der Wel, Haarlem(NL) – Sopran
Fritz Heller, Aachen (D) – Cornet
Arwen Bouw, Amsterdam (NL) – Vioara
Sivia Jiménez, Soria (ES) – Violone
Wilhelm Schmidts, Rupea (RO) – Orgă