Este oficial: Romanii NU vor cianura!

Comunicat de presa
Pentru distribuire imediata
Coalitia ‘Romania fara cianura!

Este oficial: Romanii NU vor cianura!

Cluj-Napoca, 12 iunie 2008 – Conform unui sondaj national de opinie comandat de Coalitia ‘Romania fara cianuri’, 67% dintre romani vor ca deputatii lor sa interzica folosirea cianurilor in minerit.

Coalitia ‘Romania fara cianuri’ s-a format in urma cu un an, ca reactie la numarul in crestere de proiecte miniere private ce intentioneaza sa foloseasca cianura. Aceasta amenintare asupra sanatatii mediului si oamenilor a fost recunoscuta de catre doi senatori din Cluj, care au propus un proiect de lege pentru interzicerea cianurii in minerit. Folosirea acestei metode de extractie a avut rezultate dezastruoase in trecut, dupa cum o demonstreaza multe accidente precum cele de la Baia Mare si Baia Borsa din 2000. in acest sens, coalitia sprijina eforturile celor doi senatori. In ciuda unei sustineri considerabile a proiectului de lege din parte populatiei, acesta s-a impiedicat de scuzele unor legislatori si deputati care s-au lasat usor influentati de lobby-ul companiilor miniere straine.

In consecinta, Coalitia ‘Romania fara cianuri’ a comandat un sondaj de opinie la nivel national pentru a masura cât de raspândita este sustinerea cetatenilor pentru o lege ce interzice folosirea cianurii in minerit. Rezultatul sondajului realizat de IMAS in martie 2008 arata ca 66% dintre cei 1,249 de români chestionati sunt pentru interzicerea cianurii, in timp ce doar 8% sunt impotriva. Sondajul a fost desfasurat in toate cele 42 de judete ale Romaniei, inclusiv Bucuresti, pe un esantion al populatiei de diferite vârste, profesii, educatie si nivel de trai. La a doua intrebare din sondajul de opinie, 67% dintre participanti au raspuns ca doresc ca politicienii lor sa voteze “DA” pentru proiectul de lege impotriva folosirii cianurii in minerit, doar 8% fiind impotriva.

“Dorinta romanilor este cât se poate de clara: 66% spun ‘NU’ folosirii cianurii in minerit; sustinerea proiectului vine din partea cetatenilor de toate varstele, indiferent de contextul social sau regiunea din care fac parte. Sper ca politicienii sa ia in seama dorinta alegatorilor si sa actioneze in consecinta, aprobând legea cât mai curand”, afirma Gabi Parauan de la Clubul Ecologic Transilvania.

“Din punct de vedere oficial, toate partidele politice majore sustin proiectul de lege. Insa este evident ca realitatea nu este aceeasi. in loc sa reprezinte poporul, prea multi politicieni par sa evite aprobarea acestei legi, pentru a proteja interese miniere straine. Pentru viitor: Daca legea nu este aprobata, inseamna ca de fapt politicienii promoveaza alte interese decât cele ale alegatorilor”, concluzioneaza Csongor Zoltán Kovács de la Transilvania Verde.

“Acesta este mesajul meu pentru Iulian Iancu si Comisia de Industrii a Camerei Deputatilor: cetatenii au votat fara dumneavoastra! Pentru fiecare persoana care vrea cianura, 8 vor sa o interzica. Sunteti clar in minoritate! Deputatii respectabili ar trebui sa faca acum tot ce le sta in putere pentru a onora interesul public si transforma acest proiect de lege in realitate”, spune Sorana Olaru Zainescu de la Eco-Media.

“In loc sa dea ascultare alegatorilor, politicienii romani sunt influentati de lobby-ul companiilor miniere straine care cauta sa saraceasca tara de resursele sale. Romania are un viitor plin de speranta, insa cum va arata viitorul in realitate depinde de deciziile luate azi”, incheie Mihnea Blidariu de la Luna Amara.