Turneul de concerte al ansamblului „Barocco Locco“ prin Transilvania de Sud a luat sfârşit

Între 30 iulie şi 6 august, ansamblul german-olandez Barocco Locco a concertat în patru oraşe şi patru sate din Transilvania de Sud. Concertele din bisericile evanghelice, începând cu primul la Jibert şi până la ultimul la Sibiu, au atras peste 500 de spectatori. Mai ales reprezentaţiile din sate au fost deosebit de impresionante pentru ambele părţi, atât pentru spectatori cât şi pentru muzicieni. În special cu ocazia concertelor din Apold (Mureş) sau Săcădate s-a putut observa cum muzica reuşeşte să creeze punţi între oameni.

Câteva comentarii ale muzicienilor privind acest turneu
Saska van der Wel (sopran): „Pentru mine a fost uimitor că oamenii se mai bucură încă atât de intens de o muzică scrisă acum 400 de ani. Receptarea atât de sinceră şi deschisă a acestei muzici nesofisticate, în special cu ocazia concertelor din satele Jibert, Apold şi Săcădate, m-a impresionat adânc şi o voi păstra în memorie. Bisericile şi peisajul, ospitalitatea oamenilor care ne-au găzduit, totul a contribuit la decizia mea de a reveni, oricând şi cu mare plăcere, ca să cânt şi să-mi fac noi prieteni.“

Wilhelm Schmidts (orgă, student la academia de muzică din Cluj): „Chiar şi pentru mine ca „autohton“ a fost un turneu de excepţie, cu surprize plăcute, câştig de experienţă şi – cu deosebire în sate – un public foarte receptiv!“

Arwen Bouw (vioară): „Un turneu foarte impresionant cu surprize exclusiv pozitive! Din punct de vedere uman, concertele din sate m-au impresionat cel mai mult; aici, contactul emoţional cu spectatorii a fost deosebit de intens. În special la Apold, oamenii au reacţionat copleşitor de spontan! Din punct de vedere muzical, am învăţat multe despre orgile istorice din Mediaş şi Făgăraş. E întotdeauna un câştig să cânţi la astfel de instrumente.“

Paul Kobald (constructor de piane): „Ca şi însoţitor al acestui turneu sunt foarte impresionat de tot ce am văzut şi ascultat, mai ales de multietnicitatea oamenilor locului şi de varietatea limbilor lor. Desigur că mă interesează şi bisericile şi starea lor adeseori foarte deteriorată. Interesul meu profesional s-a concentrat asupra instrumentelor; m-am bucurat foarte mult că am putut studia unele dintre ele în detaliu. Restaurarea obiectivelor de valoare istorică (biserici, case, orgi etc.) este neîndoios necesară; pe de altă parte, consider că există şi pericolul creerii unui “decor” artificial, adaptat prea mult cerinţelor turismului. Numai de n-ar deveni totul prea perfect! E ca şi cu intonaţia orgilor istorice: imperfecţiunile nu trebuie neapărat eliminate.“

Dr. Fritz Heller (cornet): „A fost o călătorie cu multe contacte profunde. Se pare că muzica noastră a găsit, dincolo de nivelul textual sau nonverbal, calea spre sufletul oamenilor, lucru care mă face fericit. Am întâlnit o arhitectură şi un univers socio-cultural pe care, fără acest turneu, nu le-am fi cunoscut niciodată. La fel de impresionant a fost faptul că am putut observa o cultură în transformare. Sper ca multe din valorile tradiţionale vor reuşi să persiste într-o societate modernă, şi aştept cu nerăbdare o nouă întâlnire în anul viitor.“

Un nou turneu în 2007
Deja după primele concerte s-a născut ideea unui alt turneu în anul viitor, în prima jumătate a lunii agust. Din punct de vedere tematic, acesta se va axa probabil pe contactele muzicale între Transilvania şi Europa de Vest în secolul 16. Cei ca. 120 de spectatori prezenţi la concertul din Sibiu au putut savura o mică mostră a acestei muzici prin bis-ul dat la sfârşitul concertului, piesa euro-creolă „Je suis de Allemagne“ de Johannes Stockhem, cântăreţ la curtea lui Matei Corvin.

Mulţumim tuturor membrilor comunităţilor evanghelice locale pentru ajutorul lor, cât şi Consulatului General al RFG precum şi Centrului Cultural German din Sibiu pentru sprijinul generos.