ÎNTÂLNIRE ÎNTRE FERMIERI FRANCEZI ŞI ROMÂNI

Un grup de şapte fermieri din Franţa au venit în judeţul Sibiu cu dorinţa de a cunoaşte aspecte ale agriculturii din România , agricultori, metode de lucru şi de cooperare, practici agricole tradiţionale, produse ţărăneşti şi mai ales de a stabili legături cu producători autohtoni.
Începând cu data de 27 februarie, aceştia s-au stabilit la pensiunea familiei Emilian Cioran din Nucet şi urmează să viziteze în cursul săptămânii comunele Moşna, Hamba, Roşia, satul Hosman şi oraşul Agnita.
Schimbul de experienţă este organizat de trei asociaţii franceze şi anume de Asociaţia BEDE (Bibliotheque, Echange, Development, Ecologie), Reţeaua de Seminţe Ţărăneşti ( Reseau Semences Paysanne),şi Inf’OGM (Centru de Informare asupra Organismelor Modificate Genetic din Franţa).
Musafirii francezi au experienţă în practicile tradiţionale din agricultură şi sunt preocupaţi de menţinerea acestora, de protecţia mediului, de evitarea poluării şi a Organismelor Modificate Genetic şi de colaborare cu agricultorii români preocupaţi de agricultura ecologică.
În Agnita vor fi prezenţi sâmbătă 3 martie, în sala de şedinţe a primăriei unde se vor întâlnii cu agricultori din zonă, şi vor purta discuţii cu aceştia despre Politica Agrcolă Comună Europeană, despre seminţe tradiţionale, despre agricultura ecologică.Musafirii din Franţa vor avea posibilitatea să viziteze o fermă zootehnică din Agnita.

I. Bârsan