Jake Shulman-Ment & Friends Romanian Klezmer Tour 2011

Un violonist tâner din New York, care devine rapid unul dintre cei mai bune interpreþi ai muzicii klezmer pe scena internaþionalã, Jake Shulman-Ment a adunat un ansamblu original pentru acest turneu special de concerte în România. Aceste concerte vor prezenta o colaborare internaþionalã între muzicieni evrei din New York ºi muzicieni români, în care vor explora limba comunã a muzicii klezmer ºi cea  popularã româneascã. Ei se vor inspira din acest patrimoniu comun bogat, ºi în acelaºi timp, împingând limitele dintre cele douã genuri vor crea astfel un sunet nou ºi original.
Vino ºi ascultã magia celor douã tradiþii, separate cu mult timp în urmã de emigrare ºi rãzboi, ºi reunite în locul naºterii lor, România!

Jake Shulman-Ment și ansamblul lui vor cânta douã concerte în județul Sibiu, la urmatoarele locații:

Despre muzica klezmer

Klezmer, tradus mot-a-mot „navã de cântec“ în ebraicã, a fost iniþial numele dat muzicienilor evrei din Europa de Est, care cântau la nunþi ºi alte celebrãri importante. Ei au cântat nu doar pentru evrei ci ºi pentru alte comunitãþi cum ar fi români, maghiari, ucraineni, polonezi, ºi þigani. Prin urmare, repertoriul lor a inclus o cantitate mare de muzica pur evreiascã precum ºi pe cea a de lângã care au trãit. Între anii 1880 ºi 1924 a avut loc un  val mare de imigraþie evreiascã în Statele Unite din cauza sãrãciei ºi a violenþei anti-semite din Europa de Est. Acest lucru, combinat cu Holocaustul din timpul celui de al doilea rãzboi mondial ºi represiunea culturalã a comunismului, aproape au ºter s
muzica klezmer din Europa de Est ºi a supravieþuit mai ales în Statele Unite. Cu toate acestea, în ultimii 20 de ani, muzica klezmer a vãzut o revitalizare. Ea devine popularã în Europa, atât ca sub formã de concert cât ºi ca muzicã de nuntã.

Alte concerte ale asamblului:

  • 3 iunie:  Tranzit House, Cluj (www.tranzithouse.ro)
  • 4 iunie: Turda, Sinagoga
  • 5 iunie: Posticum, Oradea (www.posticum.ro)
  • 6 iunie: Brașov, Sinagoga
  • 13 iunie: Iași, Radio Iași
  • 16-19 iunie: București, Klezmer Festival
  • 20-21 iunie: Curtea de Argeș

Membri grupului

  • Jake Shulman-Ment, vioarã (SUA)
  • Adrian Receanu, clarinet și caval (Moldova/Franța)
  • Benjy Fox-Rosen, contrabas și canto (SUA)
  • Petrica Baranciuc, acordeon (Moldova)

Pentru a asculta muzica lui Jake Shulman-Ment, vizitati:
http://www.myspace.com/jakeshulmanment

Concertele sunt organizate de Parohia Evanghelica C. A. Sibiu și de asociația Hosman Durabil/ Moara Veche. Contact: J. Cotaru (0740-959389).

 

Download PDF

Joachim F. Cotaru: Geb./ nasc. 1974 in DE *** Journalist, Historiker + Politikwissenschaftler/ jurnalist, istoric + politolog *** Trainer für Erwachsenenbildung/ formator *** DE, RO, EN, FR, SV
Related Post