Incinerator de deşeuri medicale – boicotat de locuitorii Văii Hârtibaciului

6 martie 2008, Alţâna, Judeţul Sibiu – Astăzi numeroşi localnici din comunele microregiunii Hârtibaciului protestează la Alţâna împotriva planurilor de construire a unui incinerator de deşeuri periocoloase medicale şi industriale. Acţiunea de protest desfăşurată în faţa Primăriei Alţâna este prima manifestare prin care localnicii se reunesc pentru a-şi exprima opinia referitor la amplasarea incineratorului în comună.

Societatea comercială Franco Seve Eco SRL îşi propune deschiderea unui incinerator cu o capacitate de 10000 tone anual la Alţâna, ceea ce presupune atât procesarea deşeurilor medicale din judeţul Sibiu cât şi din străinătate. În 2006, firmei omului italian de afaceri Franco Caliguri i s-a solicitat de către Agenţia Regională de Protecţie a Mediului Sibiu (ARPM) integrarea proiectului în Planul Urbanistic Zonal şi parcurgerea etapelor necesare obţinerii unui acord de mediu integrat.

Solicitările ARPM Sibiu au fost contestate în instanţă de investitor, cauză câştigată prin sentinţa Tribunalului Sibiu ce obligă autorităţile de mediu la emiterea acordului precum şi plata unor daune materiale de peste 500 000 lei. Recursul ARPM este în desfăşurare şi se judecă la Curtea de Apel Alba Iulia.

În acest context, localnicii din zonă, în lipsa unei consultări publice reale protestează împotriva deciziei de a se construi incineratorul fără consimţământul comunităţii. Determinarea localnicilor de a se opune acestui proiect vine ca o urmare firească la demersurile de dezvoltare durabilă a zonei şi constituirea în acest sens a Grupului de Acţiune Locală (GAL); acesta vizează oferirea unui cadru organizaţional pentru implementarea de programe de dezvoltare în microregiune.

„Locuitorii din microregiunea Hârtibaciului sunt hotărâţi să lupte pentru un viitor durabil care să asigure sănătatea mediului şi să permită realizarea de activităţi precum turismul şi agricultura ecologică. Suntem încrezători că vom câştiga această luptă deoarece în România a trecut perioada proiectelor poluatoare şi a aşa-numitelor investiţii salvatoare pentru comunităţi”, a declarat Joachim Cotaru, Manager Regional al GAL-ului.

Opinia localnicilor din comuna Alţâna este împărtăşită de autorităţile locale şi judeţene, consilierii locali formulând motivele opoziţiei încă din februarie 2006.

„Sprijinim localnicii din Alţâna în decizia lor de a nu permite construirea incineratorului, demontrând o dată în plus că voinţa comunităţii de a-şi asigura un mediu curat şi sănătos este vitală pentru stoparea unor proiecte nocive. Aşa cum arată experienţa campaniei Salvaţi Roşia Montană, populaţia afectată de potenţiale proiecte dezastruoase pentru mediu trebuie să aibă ultimul cuvânt”, a declarat Dan Mercea, Preşedintele Centrului Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu.

Pentru mai multe informaţii contactaţi Asociaţia GAL Microregiunea Hârtibaciu: Ilarion Bârsan (preşedinte), mob. 0730610422, sau Joachim Cotaru (manager regional), mob. 0740-959389. Email: contact@gal-mh.eu. Web: www.gal-mh.eu.

Informiere andere über cotaru.com: